Publicaties

Import, distribution and retail of GM-carnation IFD-25958-3

Adviezen | 29.04.2009 | 090429-01

De COGEM is gevraagd om te adviseren over import, distributie en verkoop van snijbloemen van de genetisch gemodificeerde (gg-) anjer IFD-25958-3 in Europa.
Anjers kunnen van nature geen blauw pigment vormen. Door toevoeging van het f3’5’h gen kan gg-anjer IFD-25958-3 dit pigment wel maken. Daarnaast wordt in IFD-25958-3 het dfr gen van anjer onderdrukt en is het dfr gen van petunia toegevoegd. Doordat de DFR enzymen van petunia en anjer een verschillende specificiteit hebben, wordt in IFD-25958-3 de vorming van rood pigment onderdrukt. Dit alles zorgt ervoor dat de gg-anjer IFD-25958-3 een paarsblauwe bloemkleur heeft.
Anjer is niet in staat tot verwildering. De ingebrachte genen hebben geen invloed op het verwilderingspotentieel. Spontane kruisbestuiving met verwante soorten is niet mogelijk. Verspreiding van genen of de gg-anjer in de natuur is derhalve uitgesloten.

Bloemblaadjes van anjers worden in zeldzame gevallen gebruikt in gerechten of als garnering. De gg-anjer mag onder de aangevraagde vergunning niet worden gebruikt voor voedseldoeleinden. De COGEM is van mening dat er geen reden is om aan te nemen dat een uitzonderlijk geval van incidentele consumptie risico’s met zich mee brengt.
Gezien het bovenstaande acht de COGEM de risico’s voor mens en milieu bij import van snijbloemen van de genetisch gemodificeerde paarsblauwe anjer verwaarloosbaar klein.

Download publicatie