Publicaties

Inschaling werkzaamheden met combinatievaccins gebaseerd op Yellow fever virus stam 17D

Adviezen | 03.02.2020 | CGM/200203-01

De COGEM is gevraagd te adviseren over de inschaling van in vitro werkzaamheden met genetisch gemodificeerde (gg)- combinatievaccins die gebaseerd zijn op de Yellow fever virus (YFV) vaccinstam YF-17D. In het genoom van de gg-virussen is de sequentie coderend voor het oppervlakte-eiwit van het Rabies lyssa virus (RABV) ingebracht, resulterend in het gg-virus YF-17D-RABV. Daarnaast zijn in twee vaccinstammen de genen coderend voor de oppervlakte-eiwitten van YF-17D uitgewisseld met die van het Japanese encephalitis virus (JEV) en Zika virus (ZIKV), resulterend in de gg-virussen YF-17D-JEV-RABV en YF-17D-ZIKV-RABV.
YFV, RABV, JEV en ZIKV kunnen bij zoogdieren ernstige ziektes veroorzaken en zijn ingedeeld in pathogeniteitsklasse 3. Vaccinstam YF-17D wordt al langere tijd toegepast voor vaccinatiedoeleinden en is veilig en effectief gebleken bij mens en dier. Deze vaccinstam is eerder door de COGEM in pathogeniteitsklasse 2 ingedeeld.
Op basis van de door de aanvrager aangeleverde gegevens, en middels aanvullend literatuuronderzoek, is de COGEM van oordeel dat YF-17D-RABV, YF-17D-JEV-RABV en YF-17D-ZIKV-RABV tenminste zo verzwakt zijn als vaccinstam YF-17D. Zij adviseert daarom de voorgenomen werkzaamheden uit te voeren op inperkingsniveau ML-II. Indien de werkzaamheden op het geadviseerde inperkingniveau worden uitgevoerd, is de COGEM van oordeel dat de risico’s voor mens en milieu, verwaarloosbaar klein zijn.

Download publicatie