Publicaties

Pathogeniteitsclassificatie van Lachancea thermotolerans

Adviezen | 18.01.2021 | CGM/210118-01

De COGEM is gevraagd te adviseren over de pathogeniteitsklasse van de gistsoort Lachancea thermotolerans.
L. thermotolerans kan zich aseksueel vermeerderen via ‘budding’ en seksueel voorplanten middels ascosporen. L. thermotolerans is terug te vinden in een breed scala aan leefomgevingen waaronder insecten, aarde, planten en voedsel. L. thermotolerans is een gist die, net als de bekendere Saccharomyces gisten, wordt ingezet voor de productie van gefermenteerde levensmiddelen zoals wijn en bier. Commerciële mixen van Saccharomyces cerevisiae en L. thermotolerans voor wijnproductie zijn al op de markt gebracht. Daarnaast toont onderzoek aan dat L. thermotolerans door het uitscheiden van organische vluchtige stoffen de groei van pathogene schimmels kan belemmeren.
Er zijn geen publicaties bekend die Lachancea thermotolerans in verband brengen met pathogeniteit voor plant, mens of dier. Er zijn diverse publicaties waarbij de positieve eigenschappen voor L. thermotolerans  worden beschreven, onder andere als antagonist voor toxische schimmels en in de wijnproductie, waarbij het organisme een historie van veilig gebruik heeft.
Alles in overweging nemende, adviseert de COGEM om L. thermotolerans in te delen in pathogeniteitsklasse 1 en op te nemen in bijlage 2 lijst A1 van de regeling GGO.

Download publicatie