Publicaties

Pathogeniteitsclassificatie van de visvirussen Salmonid novirhabdovirus en Piscine novirhabdovirus

Adviezen | 11.10.2018 | CGM/181011-01

De COGEM is gevraagd te adviseren over de pathogeniteitsklasse van de visvirussen Salmonid novirhabdovirus (voorheen: Infectious hematopoietic necrosis virus (IHNV)) en Piscine novirhabdovirus (voorheen: Viral hemorrhagic septicemia virus (VHSV)). Tevens is de COGEM gevraagd of deze virussen als strikt dierpathogeen beschouwd kunnen worden.
IHNV en VHSV veroorzaken (ernstige) ziekten bij vissen die gebruikt worden in de aquacultuur, waaronder regenboogforel. De door deze virussen veroorzaakte ziekten kunnen leiden tot een hoge mortaliteit in viskwekerijen. IHNV en VHSV worden voornamelijk overgedragen via het water en via direct contact tussen vissen. De virussen kunnen zich goed verspreiden en zijn endemisch in veel vispopulaties.
IHNV en VHSV veroorzaken geen ziekte bij de mens. Gebaseerd op de aard van de ziekten, de wijze van verspreiding, en de beschikbaarheid van effectieve inperkingsmaatregelen om verspreiding van visvirussen uit laboratoria te voorkomen, is de COGEM van oordeel dat IHNV en VHSV als strikt dierpathogene virussen ingedeeld kunnen worden in pathogeniteitsklasse 2 en geplaatst kunnen worden op Bijlage 4, lijst 4.1 van de Regeling ggo.

Download publicatie