Publicaties

Inschaling van vaccinatie van makaken met de genetische gemodificeerde Mycobacterium bovis stam Calmette-Guérin

Adviezen | 29.03.2007 | 070402-05

De COGEM is gevraagd te adviseren over handelingen met de genetisch gemodificeerde (gg-) bacterie Mycobacterium bovis stam Calmette-Guérin (BCG). De aanvrager dient een verzoek in voor omlaagschaling van de vaccinatiewerkzaamheden van makaken met gg-BCG.
Mycobacterium bovis BCG is sterk geattenueerd en wordt als vaccin jaarlijks aan 120 miljoen mensen toegediend. Vandaag de dag zijn al meer dan 3 miljard mensen gevaccineerd. Hoewel de bacterie levend toegediend wordt, kan het BCG vaccin beschouwd worden als een van de veiligste vaccins.
De gg-BCG stammen zijn sterk geattenueerd ten opzichte van het wildtype BCG. Het wildtype BCG kan worden overgedragen via voedsel en via wondjes op de plaats van injectie. Overdracht van het wildtype BCG via aërosolen is nog nooit waargenomen. Het BCG geassocieerde ziektebeeld manifesteert zich bovendien in het tussenliggende weefsel en niet in weefsel dat in open contact staat met de lucht. De kans op verspreiding van gg-BCG via transmissie door de lucht, wordt door de COGEM verwaarloosbaar klein geacht.
Omdat aërosole overdracht van BCG nog nooit is waargenomen en gezien de geringe pathogeniteit van de gg-BCG stammen AFR-01 en rBCG:?ureC::hly+, is de COGEM van mening dat de voorgenomen werkzaamheden op ML-I / DM-I niveau kunnen plaatsvinden, zonder dat de veiligheid voor mens en milieu in het geding komt.

Download publicatie