Publicaties

Pathogeniteitsclassificatie van de schimmelsoort Ophiocordyceps humbertii

Adviezen | 13.07.2022 | CGM/220713-03

De COGEM is gevraagd te adviseren over de pathogeniteitsklasse van de schimmelsoort Ophiocordyceps humbertii sensu lato, en de plaatsing van deze schimmel op Bijlage 4 (pathogene micro-organismen) van de ‘Regeling genetisch gemodificeerde organismen’.

De schimmelsoort O. humbertii komt voornamelijk voor in tropische gebieden en is ziekteverwekkend voor verschillende (sociale) wespensoorten. Na infectie beïnvloedt de schimmel het gedrag van de wespen (‘zombie-wespen’), waardoor de wespen het nest verlaten en zich vastbijten of vastklemmen aan laaghangende bladeren of stokken. Hierna sterven de wespen en uiteindelijk groeit de schimmel uit de gewrichten van de wesp en produceert sporen die op de grond vallen en nieuwe wespen kunnen infecteren. Ook kunnen wespen mogelijk geïnfecteerd raken door direct contact met een dode ‘zombie-wesp’.

Hoewel in de literatuur verondersteld wordt dat Ophiocordyceps humbertii sensu lato een soortencomplex betreft, zijn er (vooralsnog) geen individuele soorten beschreven binnen dit soortcomplex.

Er zijn geen aanwijzingen dat O. humbertii ziekte kan veroorzaken bij mensen, planten of andere dier- en insectensoorten dan wespen. De COGEM adviseert de schimmelsoort O. humbertii in te delen in pathogeniteitsklasse 2 en te plaatsen op Bijlage 4 van de ‘Regeling ggo’.

Download publicatie