Publicaties

Pathogeniteitsclassificatie van de bacteriestam Mycobacterium tuberculosis H37Ra

Adviezen | 14.03.2022 | CGM/220314-01

De COGEM is gevraagd te adviseren over de pathogeniteitsklasse van de bacteriestam Mycobacterium tuberculosis H37Ra. M. tuberculosis is de belangrijkste veroorzaker van tuberculose bij de mens.

Mycobacterium tuberculosis H37Ra is een verzwakte laboratoriumstam en de tegenhanger van de virulente stam M. tuberculosis H37Rv. Beide stammen zijn afgeleid van een klinisch isolaat (H37) en worden sinds 1940 veelvuldig in laboratoria gebruikt om de virulentie van M. tuberculosis te bestuderen. De genoomsequentie van H37Ra wijkt op meerdere posities af van de H37Rv-sequentie. Van tenminste drie van die posities is experimenteel aangetoond dat ze betrokken zijn bij de virulentie van M. tuberculosis. In muizen en cavia’s is aangetoond dat M. tuberculosis H37Ra verzwakt is in vergelijking met de virulente H37Rv-stam.

Alles in overweging nemende is de COGEM van oordeel dat de bacteriestam Mycobacterium tuberculosis HR37Ra verzwakt is in vergelijking met de virulente H37Rv-stam. De COGEM adviseert om M. tuberculosis HR37Ra in te delen in pathogeniteitsklasse 2 en op te nemen op Bijlage 4 van de Regeling ggo.

Download publicatie