Publicaties

Inperkingsmaatregelen voor werkzaamheden met genetisch gemodificeerde Stevia rebaudiana

Adviezen | 15.10.2019 | CGM/191015-01

De COGEM is gevraagd te adviseren over inperkingsmaatregelen voor werkzaamheden met genetisch gemodificeerde (gg-) Stevia rebaudiana in verband met de plaatsing van deze plantensoort op Bijlage 7 van de Regeling ggo.
S. rebaudiana is een (sub)tropische plant die van oorsprong afkomstig is uit de hooglanden van Paraguay, waar de plant door de oorspronkelijke bewoners als zoetstof werd gebruikt. Het extract van Stevia wordt inmiddels in veel verschillende landen, waaronder Nederland, gebruikt als zoetstof zonder calorie├źn.
S. rebaudiana of andere soorten uit het genus Stevia komen niet in Nederland voor. S. rebaudiana is een kruisbestuiver en wordt door insecten bestoven, maar kan mogelijk ook via wind bestoven worden. De soort is niet winterhard. Het zaad kiemt vaak slecht, en voor teelt wordt daarom gebruikt gemaakt van vegetatieve vermeerdering. De plant is een zogenaamde kortedagplant. Het groeiseizoen in Nederland is te kort om de levenscyclus (van ontkieming tot zaadproductie) van de Steviaplanten in de volle grond te voltooien.
Bovenstaande in overweging nemende, acht de COGEM geen aanvullende maatregelen nodig om verspreiding van pollen tegen te gaan of om zaadverspreiding tegen te gaan. Ook zijn er geen aanvullende maatregelen noodzakelijk om verspreiding via de grond (wortels) te voorkomen.

Download publicatie