Publicaties

Signalerende aanbiedingsbrief bij onderzoeksrapport ‘GM vaccines: From bench to bedside (CGM/141216-01)

Signalerende brieven | 17.12.2014 | CGM/141216-01

De laatste 30 jaar heeft genetische modificatie een steeds grotere rol gekregen bij de ontwikkeling van vaccins. Deze techniek biedt de mogelijkheid om bestaande vaccins te verbeteren met betrekking tot veiligheid en effectiviteit. Daarnaast is het mogelijk om specifieke antigenen (eiwitten die een afweerreactie opwekken) te isoleren, te modificeren en te optimaliseren. Niet alleen worden genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) gebruikt voor de productie van vaccin-componenten, ook worden ggo’s ontwikkeld die zelf als vaccin toegepast kunnen worden.

De COGEM heeft laten onderzoeken hoeveel gg-vaccins er momenteel wereldwijd op de markt zijn. Ook is onderzocht welke vaccins zich in de laatste fase van markttoelating bevinden of (pre)klinisch worden getest. Het betreft hierbij vaccins voor zowel veterinair als humaan gebruik. Het onderzoek is mede uitgevoerd in het kader van de trendanalyse biotechnologie 2015.

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal gg-vaccins in de toekomst zal toenemen. Hoewel deze vaccins volgens experts veiliger en effectiever zullen zijn, kan het gebruik van gg-vaccins het maatschappelijk debat over vaccinatie versterken.

De COGEM signalering kunt u vinden onder de ‘download publicatie’ knop. Het bijbehorende COGEM onderzoeksrapport is beschikbaar op een andere pagina. Ga naar het onderzoeksrapport.

Download publicatie