Publicaties

Pathogeniteitsclassificatie Acetobacter persici en Enterococcus gilvus

Adviezen | 29.04.2021 | CGM/210429-01

De COGEM is gevraagd te adviseren over de pathogeniteitsklasse van de bacteriesoorten Acetobacter persici en Enterococcus gilvus.
A. persici is een Gram-negatieve aerobe bacteriesoort en is oorspronkelijk geïsoleerd uit perziken. De bacteriesoort vormt een onderdeel van het microbioom van de fruitvlieg en kan betrokken zijn bij de fermentatie van koffiebonen. Er zijn geen publicaties bekend waarin deze bacteriesoort in verband wordt gebracht met pathogeniteit in mens, dier of plant.
E. gilvus is een Gram-positieve, facultatief anaerobe bacteriesoort oorspronkelijk geïsoleerd uit een patiënt met een ontsteking van de galblaas. Uit hetzelfde patiëntmateriaal zijn tegelijkertijd ook de ‘ziekenhuisbacteriën’ Enterococcus faecium, en Enterococcus casseliflavus geïsoleerd. E. gilvus is daarnaast aangetroffen in gefermenteerde worsten, kaas en rauwe koeienmelk. Door de aanwezigheid van de andere Enterococcus-soorten kan er geen direct verband gelegd worden tussen de aanwezigheid van E. gilvus en ziekte bij de mens. Er zijn ook geen andere publicaties bekend waarin deze bacteriesoort in verband wordt gebracht met pathogeniteit in mens, dier of plant.
Alles in overweging nemende adviseert de COGEM om A. persici en E. gilvus in te delen in pathogeniteitsklasse 1. Beide soorten kunnen worden opgenomen op bijlage 2 lijst A1 van de regeling ggo.

Download publicatie