Publicaties

Inschaling werkzaamheden met een disarmed TYLCV expressisysteem

Adviezen | 19.12.2013 | CGM/131219-02

De COGEM is gevraagd te adviseren over een wijziging in een bestaande vergunning. De aanvrager werkt met expressiesystemen gebaseerd op aardappelvirus X (PVX) en tabaksratelvirus (TRV) en wil een op Tomato yellow leaf curl virus (TYLCV) gebaseerd vectorsysteem (p1470/pIR-X) toevoegen. De expressiesystemen worden gebruikt voor de expressie van heterologe genen in Lycopersicon spp. en Nicotiana spp. TYLCV is een monopartiet geminivirus dat wordt overgebracht door de witte vlieg. Het virus komt voor in landen rond het Middellandse Zeegebied, Azië, Australië, Centraal Amerika en de Verenigde Staten en veroorzaakt schade aan tomaat.
Het vectorsysteem p1470/pIR-X bestaat uit twee vectoren die opgebouwd zijn uit enkele onderdelen van TYLCV en een bacterieel plasmide. Door het ontbreken van (delen van) essentiële genen is het vectorsysteem biologisch ingeperkt en niet in staat zich te verspreiden buiten de plant. Begomo- en geminivirussen kunnen echter gemakkelijk recombineren. Het vectorsysteem kan op twee manieren in aanraking komen met verwante virussen: via besmet plantmateriaal en infectie door witte vlieg.
Voor het inoculeren en uitplanten van zaden en zaailingen adviseert de COGEM een inperkingsniveau van PCM-I/PKM-I met als aanvulling dat het uitgangsmateriaal vrij moet zijn van verwante begomo- en geminivirussen om complementatie of recombinatie te voorkomen. Daarnaast benadrukt de COGEM het belang van effectieve bestrijding van witte vlieg. Bij de uitvoering van de werkzaamheden op de genoemde inperkingsniveaus en onder navolging van de aanvullende voorschriften is de COGEM van mening dat de risico’s voor mens en milieu verwaarloosbaar klein zijn.

Download publicatie