Publicaties

Inperkingsmaatregelen voor werkzaamheden met genetisch gemodificeerde Sorghum bicolor

Adviezen | 28.08.2019 | CGM/190828-01

De COGEM is gevraagd te adviseren over inperkingsmaatregelen voor werkzaamheden met genetisch gemodificeerde (gg-) Sorghum bicolor in verband met de plaatsing van deze plantensoort op Bijlage 7 van de Regeling ggo.
Sorghum komt van oorsprong uit Noordoost Afrika, en staat wereldwijd op de 5e plaats van meest gecultiveerde gewassen, naast tarwe, maïs, rijst en gerst. S. bicolor kent toepassingen als voedingsmiddel voor mens en dier, productie van alcoholische drank (kafirbier), en als grondstof voor biobrandstoffen en voor de biochemische industrie. S. bicolor wordt als adventief in Nederland aangetroffen. Naast de aanwezigheid van S. bicolor wordt ook de kruisbare verwant S. halapense in Nederland aangetroffen. S. bicolor produceert veel zaden en wortelt diep.
Bij S. bicolor is kruisbestuiving mogelijk en overdracht van pollen naar andere in Nederland aanwezige Sorghum soorten kan plaatsvinden via de wind.
De COGEM adviseert om bij werkzaamheden met gg-S. bicolor aanvullende maatregelen te nemen om windbestuiving tegen te gaan.

Download publicatie