Publicaties

Inperkingsmaatregelen voor werkzaamheden met genetisch gemodificeerde Phalaenopsis amabilis (maanorchidee)

Adviezen | 04.08.2020 | CGM/200804-01

De COGEM is gevraagd te adviseren over inperkingsmaatregelen voor werkzaamheden met genetisch gemodificeerde (gg-) Phalaenopsis amabilis in verband met de plaatsing van deze plantensoort op Bijlage 7 van de Regeling ggo.
P.amabilis, ook bekend als maanorchidee, is een tropische plant die als epifyt op takken van hoge bomen groeit. De plant komt van nature voor in het tropisch regenwoud in Zuidoost Azië en Noordoost Australië. P. amabilis heeft dikke bladeren en vormt dikke wortels die beide in staat zijn tot fotosynthese. De plant wordt bestoven door insecten en produceert na bevruchting zaaddozen met zeer veel en fijn zaad. De soort komt niet in Nederland voor.
P.amabilis kan zich onder de Nederlandse klimatologische omstandigheden niet vestigen. Ook zijn in de Nederlandse natuur geen kruisbare verwanten aanwezig. De COGEM acht het daarom niet noodzakelijk om bij werkzaamheden met gg-P. amabilis aanvullende maatregelen te nemen om kruisbestuiving tegen te gaan. Ook acht de COGEM maatregelen om zaadverspreiding en vegetatieve verspreiding te voorkomen niet noodzakelijk.

Download publicatie