Publicaties

Recombinant Allergens: working safely with recombinant allergenic biologicals

Adviezen | 26.02.2014 | CGM/140225-01

Allergenen zijn in het milieu aanwezig en kunnen allergieën veroorzaken, maar niet iedereen die blootgesteld wordt, zal een allergie ontwikkelen. In de Regeling genetische gemodificeerde organismen worden werkzaamheden met genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) die allergenen produceren ingeschaald onder ML-II inperkingsniveau.
Het Bureau GGO en de COGEM hebben onderzoek laten doen naar de risico’s van werkzaamheden die uitgevoerd worden met ggo’s die allergenen produceren. In het onderzoeksrapport worden de risico’s van het werken met allergenen en de mogelijke inschaling van de werkzaamheden besproken. Op basis van het onderzoeksproject zal de COGEM in een begeleidend advies de elementen benoemen die essentieel zijn bij de risicoanalyse en de inschaling van werkzaamheden met ggo’s die allergenen produceren in laboratoria.

Het COGEM advies kunt u vinden onder de ‘download publicatie’ knop. Het bijbehorende COGEM onderzoeksrapport is beschikbaar op een andere pagina. Ga naar het onderzoeksrapport.

Download publicatie