Publicaties

Pathogeniteitsclassificatie van Aspergillus parvulus en Chlorociboria aeruginascens (Gewone kopergroenbekerzwam)

Adviezen | 05.08.2021 | CGM/210805-01

De COGEM is gevraagd te adviseren over de pathogeniteitsklasse van de schimmelsoorten Aspergillus parvulus en Chlorociboria aeruginascens, en de plaatsing van deze organismen op Lijst A1 van Bijlage 2 van de Regeling ggo.
A. parvulus is een schimmel die algemeen in de bodem voorkomt. In 1961 is A. parvulus voor het eerst geïsoleerd uit de bodem in de Verenigde Staten. Ook is de soort geïsoleerd uit kippenvoer in Argentinië.
C. aeruginascens, de Gewone kopergroenbekerzwam (de naam van de aseksuele vorm is Dothiorina tulasnei) groeit op dode takken en bomen in bossen in streken met een gematigd klimaat. De soort is zeldzaam in Nederland. De gevormde bekerzwammen van deze schimmelsoort produceren een pigment met een karakteristieke, blauwgroene kleur, dat het hout verkleurt.
De COGEM heeft geen aanwijzingen gevonden voor pathogeniteit van A. parvulus en C. aeruginascens in mens, dier of plant. Zij  adviseert  deze schimmelsoorten in te delen in pathogeniteitsklasse 1 en op te nemen op Bijlage 2, Lijst A1 van de Regeling ggo.

Download publicatie