Publicaties

Inschaling van handelingen met genetisch gemodificeerde Jatropha curcas

Adviezen | 30.09.2008 | 080930-03

De COGEM is verzocht te adviseren over de inschaling van werkzaamheden met genetisch gemodificeerde planten van de soort Jatropha curcas.
J. curcas komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika, maar heeft zich inmiddels ook gevestigd in andere tropische en subtropische gebieden in Afrika, Azië en Australië. Bij een gemiddelde jaartemperatuur van 18 tot 28 °C groeit J. curcas optimaal, maar deze soort kan ook groeien in een gematigd klimaat en is opgewassen tegen lichte vorst. J. curcas is niet goed bestand tegen bodems die met water verzadigd zijn.
J. curcas kent zowel kruis- als zelfbestuiving waarbij het pollen wordt verspreid door insecten. In Nederland komt J. curcas niet voor. Ook wilde kruisbare verwanten van J. curcas komen niet voor in de Nederlandse flora. Kruising met niet-genetische gemodificeerde J. curcas of met verwante soorten is dus niet mogelijk. De COGEM vindt het daarom niet noodzakelijk om tijdens werkzaamheden met J. curcas maatregelen te nemen om insectenbestuiving te voorkomen.

Concluderend is de COGEM van mening dat de veiligheid voor mens en milieu voldoende gewaarborgd zal blijven wanneer werkzaamheden op inperkingsniveau
PK-I uitgevoerd worden.

Download publicatie