Publicaties

Inperkingsmaatregelen voor werkzaamheden met genetisch gemodificeerde Eustoma grandiflorum

Adviezen | 04.05.2020 | CGM/200504-01

De COGEM is gevraagd om te adviseren over de benodigde inperkingsmaatregelen voor werkzaamheden met genetisch gemodificeerde (gg-) Eustoma grandiflorum in verband met de plaatsing van deze plantensoort op Bijlage 7 van de Regeling ggo.
E. grandiflorum komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De wilde plant heeft voornamelijk blauw-paarse bloemen die door insecten bestoven kunnen worden, maar ook door zelfbestuiving bevrucht kunnen worden. De plant vormt zeer klein zaad in dunwandige zaaddozen. Gecultiveerde E. grandiflorum is ook wel bekend als de snijbloem lisianthus en heeft door veredeling sierlijke roosachtige bloemen in verschillende kleuren.
E. grandiflorum wordt in Nederland in kassen geteeld, maar kan zich hier niet vestigen. Ook zijn er in de Nederlandse natuur geen kruisbare verwanten aanwezig. Indien gg-activiteiten en veredeling in hetzelfde kassencomplex plaatsvinden, kan niet geheel uitgesloten worden dat verspreiding uit de ingeperkte ruimte op kan treden en verspreiding naar commerciële variëteiten mogelijk is.
De COGEM signaleert dat verspreiding van gg-pollen van naar commerciële variëteiten geen milieurisico vormt, maar wel een doorbreking van de inperking en onwenselijk is. Alles in overweging nemende, adviseert de COGEM maatregelen om insectenbestuiving te voorkomen bij werkzaamheden met gg-E. grandiflorum. Maatregelen om windbestuiving, of verspreiding via zaad en grond (wortels) te voorkomen, zijn niet noodzakelijk.

Download publicatie