Publicaties

Inperkingsmaatregelen voor werkzaamheden met genetisch gemodificeerde Avena sativa (Gekweekte haver)

Adviezen | 20.08.2020 | CGM/200820-03

De COGEM is gevraagd om te adviseren over inperkingsmaatregelen voor werkzaamheden met genetisch gemodificeerde (gg-) Avena sativa in verband met de plaatsing van deze plantensoort op Bijlage 7 van de Regeling ggo.
A.sativa, ook bekend als Gekweekte haver of Haver, behoort tot de Poaceae (grassenfamilie) en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en Zuidwest-Aziƫ. Het is een eenjarige plant die het beste in de volle zon groeit en zowel op droge als op vochtige grond groeit. A. sativa is voornamelijk een zelfbestuiver, maar kruisbestuiving waarbij het pollen door de wind wordt verspreid, komt eveneens voor.
Haver wordt op beperkte schaal geteeld in Nederland, maar is een algemeen voorkomende plantensoort in Nederland. Gekweekte haver kan gemakkelijk verwilderen en wordt ook aangetroffen op plaatsen waar geen teelt plaatsvindt. Er zijn in de Nederlandse natuur kruisbare verwanten aanwezig, waaronder Wilde haver en Oot. De COGEM adviseert gezien het bovenstaande om bij werkzaamheden met gg-A. sativa aanvullende maatregelen te nemen om windbestuiving tegen te gaan.

Download publicatie