Publicaties

Inperkingsmaatregelen voor werkzaamheden met genetisch gemodificeerde Abelmoschus esculentus (okra)

Adviezen | 27.09.2022 | CGM/220927-02

De COGEM is gevraagd te adviseren over inperkingsmaatregelen voor werkzaamheden met genetisch gemodificeerde (gg-) Abelmoschus esculentus (okra) in kassen en kweekcellen, in verband met de plaatsing van deze plantensoort op Bijlage 7 van de Regeling ggo.
A. esculentus komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Ethiopiƫ en wordt in landen met een subtropisch, tropisch of mediterraans klimaat geteeld voor zijn eetbare vruchten. A. esculentus kan goed tegen droogte en hoge temperaturen, maar niet tegen vorst. In Nederland wordt A. esculentus beperkt commercieel gekweekt in kassen. Okra-planten worden door consumenten in kweekkassen opgekweekt en in de warme maanden in (moes)tuinen gezet. De plantensoort komt verder niet in Nederland voor. A. esculentus kan kruisen met andere plantensoorten uit het geslacht Abelmoschus, maar deze soorten komen niet in Nederland voor.
A.esculentus heeft goudgele bloemen met vrouwelijke en mannelijke delen, en doet aan zelfbestuiving. Bestuiving via insecten, voornamelijk bijen en hommels, is ook mogelijk.
Indien stuifmeel van gg-A. esculentus via insecten buiten een kas terecht zou komen, zouden de transgene sequenties zich kunnen verspreiden naar gekweekte okra-planten. Alles in overweging nemende, is de COGEM van oordeel dat bij werkzaamheden met gg-A. esculentus naast de standaard inperkingsmaatregelen, insectenbestuiving voorkomen moet worden.

Download publicatie