Publicaties

Het bionano-avontuur; Bouwen aan de levende cel

Onderzoeksrapporten | 05.10.2017 | CGM 2017-05

De COGEM heeft een verkenning laten uitvoeren naar de stand van zaken in de bio-nanotechnologie. In het resulterende boek “Het bionano-avontuur; Bouwen aan de levende cel”, wordt door de journaliste Astrid Smit aan de hand van tien interviews met prominente Nederlandse wetenschappers onderzocht wat de laatste ontwikkelingen en vooruitzichten in dit onderzoeksveld zijn.

In de afgelopen jaren blijken er niet alleen grote stappen gemaakt in het begrijpen van hoe de cel en de cellulaire mechanismen werken, maar ook in de ontwikkeling van een artificiële cel en zelf-assemblerende systemen.

De interesse van de COGEM voor dit onderzoeksveld komt voort uit het debat dat ca tien jaar geleden ontstond over de mogelijke risico’s die verbonden zouden zijn aan bio-nanotechnologie doordat er ongecontroleerd replicerende nanosystemen zouden kunnen ontstaan.

Zelfreplicerende nanosystemen die zich zouden kunnen verspreiden, zijn echter vooralsnog niet in zicht en de ontwikkelingen geven geen reden om thans nieuwe risico’s voor mens of milieu te veronderstellen.

Bio-nanotechnologie blijkt een fascinerend onderzoeksveld met grote potentie, dat zich zeer snel ontwikkelt. Dit boek is zowel voor beleidmakers als voor een ieder met interesse voor biologie en wetenschap zeer lezenswaardig en van belang.

Het COGEM onderzoeksrapport kunt u vinden onder de ‘download publicatie’ knop. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten is een COGEM signalering opgesteld. Ga naar de COGEM signalering.

Download publicatie