Nieuws

Vacature Secretaris Ethiek en Maatschappelijke Aspecten

Introductie

Vind jij het belangrijk dat beleid en politiek goed geïnformeerd worden over de ethische en maatschappelijk vragen rond biotechnologie? Dan is onze positie van wetenschappelijk secretaris iets voor jou.

 

Waar ga je werken?

De Commissie Genetische Modificatie (COGEM) is het wetenschappelijke adviesorgaan dat de regering adviseert over de veiligheid van mens en milieu van genetisch gemodificeerde organismen en daarnaast informeert over ethische en maatschappelijke aspecten van genetische modificatie. In de afgelopen jaren hebben we signaleringen geschreven over uiteenlopende onderwerpen als de implicaties van gene-editing bij dieren en planten voor de maatschappij, de morele en maatschappelijke argumenten rond kiembaanmodificatie bij de mens, of de voor- en nadelen van regelgevingssystemen. De COGEM beschikt over een wetenschappelijk secretariaat van acht mensen dat de commissie ondersteunt en de publicaties voorbereidt.

 

Wat wordt jouw opgave?

In jouw rol ben jij de ogen en oren van de subcommissie Ethiek en Maatschappelijke Aspecten van de COGEM. Deze subcommissie speelt de centrale rol bij het opstellen van signaleringen gericht aan beleid, politiek en de regering over de ethische en maatschappelijke dilemma’s die de snelle wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen in de biotechnologie met zich meebrengen.

 

Je bent het directe aanspreekpunt voor de leden van de subcommissie, en je draagt zorg voor de publicaties van de subcommissie. Door jouw netwerkvaardigheden leg je veel contacten binnen het internationale werkveld van de COGEM, zodat je de commissie kan informeren over alle nieuwe relevante ontwikkelingen.

 

 • In samenspraak met de voorzitter van de subcommissie en de algemeen secretaris van de COGEM draag je onderwerpen aan voor de werkagenda van de subcommissie;
 • Je schrijft conceptsignaleringen op basis van de input van de subcommissie;
 • Je verzamelt informatie via literatuuronderzoek en interviews om signaleringen te kunnen opstellen;
 • Je organiseert de vergaderingen van de subcommissie en verzorgt de verslaggeving;
 • Je gebruikt je netwerk om belangrijke COGEM publicaties onder de aandacht van derden te brengen;
 • Je organiseert en neemt deel aan begeleidingscommissie van door de COGEM gefinancierde extern uitgevoerde onderzoeksprojecten.

 

Wat maakt deze baan bijzonder?

We bieden een baan aan waarbij je werkt aan een afwisselend scala van actuele maatschappelijk relevante vraagstukken. In je werk heb je te maken met een diverse groep van actoren. Je legt de verbinding tussen experts op het gebied van ethiek, wetenschaps-, technologie- en maatschappijstudies e.d, wetenschappers uit de levenswetenschappen en beleidsmakers. In je baan heb je zicht op de laatste ontwikkelingen in de biotechnologie. Je werkt in een klein hecht bevlogen team met uiteenlopende expertises.

 

Wil jij hier meewerken in de functie van wetenschappelijk secretaris, maar heb je eerst nog vragen over deze vacature, bel gerust naar Algemeen secretaris van de COGEM, Frank van der Wilk op (088 -689 2777) of mail (frank.vanderwilk@cogem.net).

 

Wat zijn de functie-eisen?

 • Je bent opgeleid of gepromoveerd in de wetenschaps-, technologie- en maatschappijstudies (STS), ethiek of een vergelijkbaar vakgebied;
 • Je hebt kennis van biotechnologie en affiniteit met complexe ethisch-maatschappelijke vraagstukken en de rol van de overheid daarbij;
 • Je beschikt over een goed gevoel voor bestuurlijke verhoudingen en processen;
 • Aantoonbare vaardigheid in het organiseren, coördineren en verslaan van vergaderingen is gewenst;
 • Een goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid in zowel de Nederlandse als Engelse taal is onontbeerlijk.

 

Wat breng je mee?

Je beschikt over uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden zodat je complexe materie op een heldere wijze kunt uitleggen aan mensen buiten je vakgebied. Je kunt goed hoofdzaken van bijzaken onderscheiden en met je analytische vaardigheden kun je ethische en maatschappelijke vraagstukken vertalen naar beleidsrelevante signaleringen. Het werk vraagt van je dat je iniatiefrijk bent en naast dat je goed zelfstandig kunt werken, ben je een prettige collega om mee samen te werken.

 

De COGEM is gehuisvest  te Bilthoven. Meer informatie over de COGEM kun je vinden op onze website: www.cogem.net.

 

Solliciteren

Je kunt je sollicatie voor 3 januari 2023 richten aan Frank van der Wilk via frank.vanderwilk@cogem.net. Lever naast je cv, graag ook een motivatiebrief aan.